
Tvarůžkový festival s účastí řemeslných pivovarů
Ve dnech 5. - 6. dubna 2025 se v Olomouci, na Horním a Dolním náměstí, uskutečnil již 8. ročník festivalu spojeného s ochutnávkou typické hanácké speciality - tvarůžků, které se vyrábějí v Lošticích více než šest set let a regionálních piv z řemeslných pivovarů.Začátkem dubna se konal již 8. ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu.
Počasí nám opět vyšlo, zejména v sobotu, což dokládá účast na festivalu během obou dnů cca 23 tisíc návštěvníků. Na festivalu se spotřebovalo asi 6,5 tuny tvarůžků. Návštěvníci festivalu ochutnali tvarůžky v teplé i studené kuchyni v široké nabídce místních restaurací, které propagují tradiční hanáckou gastronomii. Nechyběly ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty, pivo z lokálních minipivovarů a zcela jedinečná tvarůžková pralinka.
Z řemeslných pivovarů byli zastoupeni výrobci – Hanácký pivovar s.r.o.; Twinberg Brew s.r.o.; Hostinský pivovar Moritz a.s.; Pivovar Tvarg a.s.; Pivovar Jadrníček s.r.o.; Pivovar Buchťák s.r.o.; Pivovar Náměšťský s.r.o.; Pivovar Ničitel s.r.o.; Rožnovský pivovar s.r.o.. S některými z nich spolupracujeme a s ostatními diskutujeme možnost obchodní spolupráce.
Novinkou na letošním festivalu bylo zastoupení výrobců vína z partnerského maďarského města Pécs.
Součástí olomouckého tvarůžkového festivalu a regionálních piv byl také doprovodný program – např. vystoupení známých hudebních hvězd, jako jsou Petr Vondráček s kapelou Lokomotiva; Anna K.; folklórních souborů; jarmark regionálních produktů; tvarůžkový obchůdek; divadelní představení pro děti; soutěže pro děti i dospělé o tvarůžkové ceny; dílničky pro děti; malování na obličej. V neděli zazněly přednášky o výživě a zdravém stravování známé lékařky Kateřiny Cajthamlové.
Během letošního ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu změřili své síly šéfkuchaři z Olomouce a okolí, kteří soutěžili o titul Tvarůžkového krále 2025.
