Olomoucký tvaružkový festival

Olomoucký tvaružkový festival

Přehlídka tvarůžkových specialit a regionálních piv se konala v polovině dubna v Olomouci.

Ve dnech 13. - 14. dubna 2024 se v Olomouci, na Horním a Dolním náměstí, uskutečnil již 7. ročník festivalu spojeného s ochutnávkou tvarůžkových specialit, které se vyrábějí v Lošticích více než šest set let a regionálních piv z řemeslných pivovarů.

Z řemeslných pivovarů byli zastoupeni výrobci – Hanácký pivovar s.r.o.; Twinberg Brew s.r.o.; Hostinský pivovar Moritz a.s.; Pivovar Tvarg a.s.; Pivovar Jadrníček s.r.o.; Pivovar Buchťák s.r.o.; Pivovar Náměšťský s.r.o.; Rožnovský pivovar s.r.o. S některými z nich spolupracujeme a s ostatními diskutujeme možnost obchodní spolupráce.

Počasí nám opět vyšlo, což dokládá účast na festivalu během obou dnů přes 20 tisíc návštěvníků. Návštěvníci festivalu ochutnali tvarůžky v teplé i studené kuchyni v široké nabídce místních restaurací, které propagují  tradiční hanáckou gastronomii. Nechyběly ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z lokálních minipivovarů.

Součástí olomouckého tvarůžkového festivalu a regionálních piv byl také doprovodný program – např. vystoupení známých hudebních hvězd, jako jsou Petr Bende Band, Rock & Roll Band Marcela Woodmana; folklórních souborů; jarmark regionálních produktů; tvarůžkový obchůdek; divadelní představení pro děti; soutěže pro děti i dospělé o tvarůžkové ceny; dílničky pro děti; malování na obličej.
Během letošního ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu změřilo své síly šest šéfkuchařů z Olomouce a okolí, kteří soutěžili o titul Tvarůžkového krále 2024.